Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cere Uniunii Europene să amâne interdicția care ar urma să intre în vigoare la 1 iulie asupra produselor din carne aduse din Marea Britanie în Irlanda de Nord.
El spune că Marea Britanie mai are nevoie de un răgaz pentru rezolvarea problemei protocolului privind Irlanda de Nord, care a dus la așa-numitul „război al cârnaților”, informează Digi24.
Boris Johnson avertizează că nu va ezita să acționeze în mod unilateral și să prelungească perioada de grație chiar fără acordul europenilor.
La rândul său, ministrul pentru Brexit, David Frost, speră ca Uniunea Europeană să fie de acord cu această prelungire și denunță abordarea „puristă” a autorităților de la Bruxelles în privința acestui subiect.
Tensiunile legate de o posibilă interdicție a exporturilor de cârnați englezești în Irlanda de Nord amplifică din nou disputa dintre Londra și Bruxelles cu privire la aplicarea Brexit, ambele părți acuzându-se reciproc de rea credință în ceea ce privește parte din acordul lor comercial.
Guvernul de la Londra este îngrijorat de eventuala intrare în vigoare, la 1 iulie, a unor reguli care împiedică, printre altele, expedierea către Irlanda de Nord a produselor din carne refrigerate, cum ar fi cârnații.
Pentru a evita un asemenea scenariu, oficialii de la Londra le cer celor de la Bruxelles să amâne aumite măsuri post-Brexit referitoare la Irlanda de Nord și să prelungească perioada de grație care expiră la finalul acestei luni.
Ca urmare a ieșirii din Uniunea Europeană, Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) nu mai intră sub jurisdicția legislației comunitare. Cu toate acestea, Irlanda de Nord trebuie să respecte în continuare legislația UE, ca urmare a unei decizii luate în cadrul negocierilor privind Brexit pentru a evita eventuale probleme la nivelul insulei Irlanda.
Cârnații sunt implicați pentru că regulile de siguranță alimentară ale UE nu permit produselor reci din carne să intre în piața unică din state care nu sunt membre, precum Regatul Unit.
Însă, o perioadă de grație de șase luni a fost impusă din ianuarie acolo unde regulile nu se aplică. Iar, în condițiile protocolului, aceasta se termină la sfârșitul lunii iunie.
Recent, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și președintele Consiliului European, Charles Michel, au atras atenția că „cele două părți” trebuie să aplice acordul Brexit. De cealaltă parte, premierul Boris Johnson a făcut apel la liderii UE să dea dovadă de „pragmatism”.